FAQ

Frequently Asked Questions

Do you have a FAQ?! Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen van orkestleden danwel publiek of tips wat betreft activiteiten en andere zaken binnen en buiten het orkest. Staat je vraag er niet tussen? Onderaan vind je de e-mailadressen van de afzonderlijke bestuursleden, je kan deze ook altijd sturen naar [email protected]. Of spreek een van de bestuursleden aan in real life, we zijn best aardig. ;)

Hoe laat begint de repetitie?

We stemmen om 19:25 uur, zodat de repetitie kan beginnen om 19:30 uur. Dit betekent dat je een kwartier van tevoren aanwezig dient te zijn. Uitpakken en gaan zitten kost altijd meer tijd dan je denkt. Daarbij moeten er vaak nog ontbrekende stoelen stoelen worden aangevuld, je week even worden bijgepraat met je besties, gerookt worden en instrumenten klaargezet worden.

Instrumenten moeten uit het hok gehaald worden. Help even mee als je ziet dat de slagwerkers laat zijn! Ook zij zijn maar mensen met een leven en de repetitie kan sneller beginnen als de slagwerkers niet de tweede violen dwars hoeven te zitten omdat er nog een hele reeks pauken dwars door het orkest heen moet.

Hoe vaak is het toegestaan repetities te missen?

Je kent het wel, het sneeuwt, de wegen zijn glad, de zon is allang weg en is het koud… ijskoud. Toch is het dinsdagavond en ga je de helse tocht aan om naar je geliefde CREA Orkest te reizen. Dit wordt enorm gewaardeerd door je sectie en de rest van het orkest. Dan ineens, het moment is daar, je bent ziek of een tentamen uitgerekend op die geliefde dinsdagavond. Maar wat nu?!

Uiteraard heeft iedereen alles voor het CREA over, maar ook bij jou is er soms een limiet. Je wordt heus niet meteen het orkest uitgestuurd. Neem als eerst contact op met je aanvoerder en je chef (strijkers- danwel blazers-). Je moet minstens 80% van de keren aanwezig zijn. Dit betekent dat je maximaal 3 of 4 repetities (verschilt per programma) mag missen met wat voor reden dan ook. Let er op! Want gezelligheid missen tijdens strijkersdagen of repetitie weekenden telt dubbel! (het repetitieweekend telt bijvoorbeeld voor 6 repetities)
Mocht het nou door omstandigheden zo zijn dat je meer repetities mist, dan krijg je een study-date met je aanvoerder. Er wordt dan bepaald hoe het spelen gaat en of je mee kan doen met het concert. Zeg nou zelf.. foutjes maken mag op de repetitie maar tijdens concert?! Minder fijn.

Muziek maken is het leukst als je het samen doet en je wordt gemist als je er niet bent.

Vallen de strijkersdag en losse sectierepetities ook onder de aanwezigheidsnorm?

Ja, overleg goed met je aanvoerder en je chef (strijkers- danwel blazers-) als je hierbij afwezig bent.

Hoe kan het dat als ik er om 19:15 ben er al heel wat van de repetitiezaal is opgebouwd?

Dit komt door de CRElfjes. Zij houden zich schuil in het muziekhok en komen elke dinsdagavond al vroeg uit hun holletje om wat muziekinstrumenten met zich mee naar de zaal te nemen en wat stoelen klaar te zetten. De sterksten onder hen verslepen ook alvast de bok en lessenaar van Bas. Ook na de repetitie als het gros van het orkest in het café staat verrichten zij noeste arbeid. Alles wordt weer netjes gemaakt zodat het circus de week daarop weer van voor af aan kan beginnen.

Ook al zijn de CRElfjes harde werkers, ze kunnen het niet alleen. Help ze door na de repetitie je eigen stoel en lessenaar op te ruimen. Daarbij is het heel fijn als je af en toe te helpt met opruimen van spullen van een ander zoals de bok en lessenaar van Bas, of bijvoorbeeld de pauken door de mensenmassa heen te duwen. Naast de logistiek tijdens de repetities is er tijdens de concerten nóg meer te doen. Hiervoor hangt onze logistiekchef lijsten op waar je je kan inschrijven voor minimaal 2 taken. Onder de vraag ‘Wat moet ik doen?’ vind je er wat meer informatie over.

De namen van de CRElfjes zijn bij de redactie bekend.

Wat gaan we spelen?

Onder elke bestuursmededelingenmail staat het repetitieschema dat aan het begin van het programma bekend wordt gemaakt. Deze vind je ook altijd terug op de website onder het kopje 'Orkestbrieven' Sla deze op of print deze uit en bekijk hem als je het even niet meer weet. Als achtergrond op je telefoon weet je zo altijd wat er gespeeld gaat worden die repetitie.

Verdere informatie over de stukken staat in de orkestbrief (staat op de website). Daarnaast kom je gedurende het programma vanzelf meer te weten door de anekdotes van Bas, eigen research of door het lezen of helpen schrijven van het programmaboekje. 

Wat we volgende programma’s gaan spelen wordt besloten op de Proco. Meer informatie hierover vind je onder de vraag ‘Heeft het CREA Orkest nog meer te bieden dan repetities en concerten? - Proco’. 

Wat kan ik allemaal nog meer doen op de CREA website?

Nieuwe en oude programma's bekijken op de Repertoire pagina

Moet ik publiek meenemen naar de concerten?

Ja!

Op meerdere manieren kan je de concerten helpen promoten zodat we voor volle zalen kunnen spelen:

  • Vraag je familie en vrienden om te komen! De data van de concerten staan al vanaf het begin van het programma vast, dus genoeg tijd om die in agenda’s te zetten.

  • Stuur de e-flyer rond. De kracht van het medium zit ‘m in de herhaling.

  • Help met posters plakken en flyers uitdelen, zowel bij jezelf in de buurt als op de georganiseerde posterplakdagen.

  • Beplak jezelf met posters en loop een middag door centrum Amsterdam en deel flyers uit, al scanderend: ‘Bananen, olifanten en skippyballen. CREA Orkest geeft concerten, komt allen!’

  • Spam op social media! Je kan de evenementen delen en er mensen voor uitnodigen, je achtergrondfoto veranderen in de flyer/bannerfoto, je profielfoto aanpassen of een leuke post maken met je orkestgenootjes of je instrument.

Heeft het CREA Orkest meer te bieden dan repetities en concerten?

Jazeker! Naast de wekelijkse repetitie en borrel erna is er meer te doen binnen het orkest. Door het jaar heen worden er extra  activiteiten georganiseerd door commissies/bestuursleden. Ook zijn er andere dingen waar je van kunt genieten Hieronder een opsomming inclusief korte beschrijving.

  • Borrels na concerten

Er wordt voor de borrels na de concerten vaak een deel van een café gereserveerd waar we met zijn allen feest kunnen vieren en na kunnen praten met elkaar en ons publiek over het succes van de concerten. Een van de bestuursleden kondigt de locatie vaak bij de zaalrepetitie aan, verder circuleert de naam in de groepschat en staat vaak ook in het programmaboekje.

  • ALV (Algemene Ledenvergadering)

De eerste ALV werd met zeer veel enthousiasme ontvangen. Tweemaal per jaar wordt er een ALV georganiseerd. Het bestuur legt jullie beslissingen aangaande de vereniging voor en we brainstormen over zaken die jullie bezighouden. Wat denk jij dat er beter/leuker/makkelijker kan binnen het orkest?

  • Proco (programmacommissie)

Een keer in het jaar komen leden van het CREA Orkest bij elkaar om te beslissen over de stukken die we gaan spelen. Het is een gezellige avond vol brainstormen, discussiëren en natuurlijk het beluisteren van muziek. Van tevoren kan iedereen muziekstukken indienen, op de avond zelf licht je toe waarom we dit stuk echt móeten spelen. Na het verkennen van de ingediende stukken wordt er aan het eind van de avond democratisch besloten wat er op de lessenaars komt te staan. Ook al weet je weinig van klassieke muziek, de mening 'mooi' of 'niet mooi' wordt ook zeer op prijs gesteld.

  • Commissieleven

Zoals jullie wel gemerkt hebben is het commissieleven behoorlijk opgebloeid. Met een borrrelcommissie en een feestcommissie zijn er al feestelijke activiteiten georganiseerd zoals een beerpongcompetitie en een gala. Andere initiatieven zoals CREAvondje (samen eten met CREAnen), het opzetten van jubileumactiviteiten, de CREAnt, PR-stunts en donateurs binnenhalen ontstaan niet uit zichzelf, maar komen voort uit jullie ideeën en inzet. Onder het kopje 'Over ons - Commissies' is er informatie over elke commissie terug te vinden. Welke commissie past er bij jou?

  • Interorkestrale voetbaldag

Elk jaar in de zomer vindt er een heuse voetbalstrijd plaats onder studentenorkesten uit heel Nederland. Het winnende orkest zal het jaar daarop de voetbaldag in zijn geboortestad mogen organiseren. Naast sporters gaat er een hele delegatie supporters mee om het CREA Orkest aan te moedigen.

  • Picknicks in de zomer

Om de eenzame zomermaanden te overbruggen in de afwezigheid van repetities vinden er op elke dinsdag picknicks plaats. Iedereen neemt wat te eten en drinken mee en als het te donker en koud wordt verplaatst de groep zich naar een cafeetje om zoals elke dinsdag te borrelen.

  • Strijkers/blazersdag

Een dag voor de strijkers en blazers los van elkaar om de groepsklank te verbeteren en de muziekstukken beter te leren kennen. Bij de strijkers gebeurt dit op drie manieren: eerst word je ingedeeld in een ensemble, daarna kom je met je sectiegenoten bij elkaar voor groeps met je aanvoerder en afsluitend is er een klein tutti repetitie.

  • Intern Repetitieweekend

Om de puntjes op de i te zetten, ruimen we het weekend voor de concertweek vrij om intensief te kunnen repeteren. Van vrijdagavond tot zondagnamiddag zitten we in de muziekzaal van CREA om te werken aan de muziekstukken van dat programma. Na de repetities zijn er borrels en op zaterdagavond wordt er vaak samen gegeten. En dit harde werk wordt op de concerten beloond.

  • Extern Repetitieweekend

Onder het mom van keihard repeteren (wat we stiekem ook doen natuurlijk) zoeken we elk najaarsprogramma een externe locatie voor het repetitieweekend. Dus niet in het CREA, maar ergens op het platteland, bos of in de duinen doen we dan nieuwe inspiratie op voor de muziekstukken. Een extra manier om aan het begin van het studiejaar de nieuwe of oude leden goed te leren kennen.

  • Tournee

Meer dan een week met je orkestgenoten op vakantie om muziek en plezier te maken in het buitenland, dat is tournee! Vorige jaren zijn we naar Praag en Wenen, Spanje en Parijs geweest. Mooie ervaringen en vele roddels komen hier vandaan. Het wordt georganiseerd door de Tourco en is elke keer weer een hoogtepunt in de CREA geschiedenis.

Wil je helpen met het organiseren van een van deze leuke activiteiten of heb je een goed idee voor een activiteit? Mail dan naar [email protected].

Wanneer moet ik staan of zitten tijdens de concerten?

Het concert begint. De voorzitter heeft zijn praatje gedaan en het publiek applaudisseert voor Bas die opkomt (met eventuele solist). Het orkest gaat staan en neemt een deel van het applaus in ontvangst. Bas gebaart dat we weer moeten zitten. Belangrijk bij het applaus in ontvangst nemen is dat je bijdraait naar het publiek toe en lacht dat het een lieve lust is. Zodat de mensen die klappen ook zien voor wie ze aan het klappen zijn en dat we het waarderen en zin hebben in het concert.

Als een muziekstuk is afgelopen (gevolgd door wel of geen pauze) en er komt groots applaus dan kijk je naar de concertmeester, gaat zij staan? Dan sta jij ook!

Het concert is afgelopen. Het publiek begint met klappen en Bas gebaart ons te staan om het in ontvangst te nemen. Vaak wijst Bas verschillende sterspelers die een solo hadden of de aparte groepen aan die dan opvolgend opstaan voor een extra schouderklopje. Bas (en evt. solist) krijgt bloemen en hij/ze buigt/buigen. Wij blijven staan.

Als we een toegift zingen, blijven we staan na het laatste applaus. Bas geeft het teken dat we gaan wisselen en je zorgt ervoor dat je in de juiste zanggroep terecht komt. Na afloop van de toegift initieert Bas een buiging, let hierop het orkest buigt mee!

Een uitzondering op het staan/zitten beleid is het Buhneorkest. Zij staan namelijk tijdens een deel op en beginnen te spelen. Zo draagt hun muziek verder en is er een verrassingsmoment voor het publiek.

Als publiek kan je tijdens het applaus gaan staan om te laten zien dat je héél erg genoten hebt van het concert. Gaan staan tijdens het concert wordt meestal niet erg gewaardeerd.

Ik wil voorzichtig zijn met mijn oren, wat kan ik hieraan doen?

Er wordt met regelmaat georganiseerd dat een bedrijf dat gehoorbescherming verkoopt langskomt. Zij meten oordoppen bij je aan en dit tegen een leuk gereduceerd tarief. Dit zijn professionele oordoppen waar de demping zo is afgesteld dat je jezelf nog wel goed horen. Omdat ze op maat gemaakt zijn zitten ze goed in je oor en dragen bij aan beter afgestelde demping. Als we als bestuur merken dat er weer behoefte is, wordt er weer een bijeenkomst georganiseerd. Geef dit dus aan!

Andere oordoppen zullen je oren natuurlijk ook beschermen dus dit is sowieso aan te raden, oefen er ook eens thuis mee zodat je jezelf in een repetitie beter kan horen en weet hoe het klinkt als je ermee speelt. Er zijn ook schuimrubberen oordoppen beschikbaar en in CREA kan je ook partyplugs kopen bij de balie.

Wanneer moet ik de contributie of andere zaken betalen?

Doe dit wanneer je een mailtje krijgt. Het is zo gebeurd en dan is dat ook maar weer gedaan. We weten dat iedereen maar al te graag de leuke mailtjes van onze charmante penningmeester krijgt, maar alle betalende zaken zijn als onze stufi, we kunnen niet zonder.

Wat zijn de Vrienden van het CREA Orkest?

Meestal leer je iemand kennen en groei je langzamerhand dichter naar elkaar toe zodat er een vriendschap ontstaan. CREA Orkest heeft er hier velen van, maar houdt er echter ook andere vriendschappen op na. Dit is namelijk een donateurstitel waar dan onze mecenassen kortingskaarten, vrijkaarten, mooie concert brieven en gratis taart voor terug krijgen. Dus heb jij vrienden of familie die eigenlijk al half CREAan zijn, laat ze omdopen tot officieel Vriend van het orkest. Kijk op de site onder het kopje ‘Vriend worden’ voor meer informatie.

Wat moet ik doen?

Genieten van het leven in algemene zin.

Logistiek wise krijgen we deze vraag vaak te horen. Er worden enkele tijd voorafgaand aan de concerten lijsten gemaakt met logistieke taken. Dit kan onder andere sjouwen, taart verkopen, zaal opruimen zijn. Iedereen dient zich voor 2 taken in te schrijven zodat de concerten soepel kunnen lopen. Nadat de lijsten compleet zijn ontvang je een mailtje met omschrijving van je taak. Schrijf deze taken in je agenda zodat je ze niet vergeet. Bij vragen kan je het altijd aan de logistiekchef vragen of aan de aanvoerder van jouw logistiektaak.

Wat moet ik doen als ik een avond niks te doen heb en wel iets leuks wil doen?

Je kent het wel, een vrijdagavond. Gaar van de werk- of studieweek. Vrienden verspreid door de stad. Zin in een fijne vertrouwde avond. Dit is met CREA in je leven een stuk makkelijker geworden, zo zijn er drie keuzes die je kunt maken:

  • Intieme avond met je instrument.

  • Hele avond You-Tube de nieuwe stukken bekijken, beluisteren en uiteraard je eigen partij meezingen.

  • Borrelen met de leukste en liefste, de CREAnen natuurlijk. Er is altijd wel iemand in voor een drankje, te bereiken via een van de duizend groepschats, Instagram of zelfs facebook

Wat moet/mag ik voor kleding aandoen naar concerten?

  • Voor orkestleden: Zwart pak met wit overhemd of geheel zwarte kleding. Een strik is optioneel. Schouders moeten bedekt zijn en rokken en jurken komen tot over de knie. In geval van een rok of jurk ook een zwarte panty.

  • Voor publiek: vrije keuze

Help mijn vraag staat er niet tussen!

Voor specifieke vragen over je sectie neem je contact op met je aanvoerder of Blazers- danwel Strijkerschef.

[email protected]

[email protected]

Voor vragen rondom contributie of andere financiële zaken neem je contact op met de Penningmeester.

[email protected]

Voor vragen rondom PR beleid/website/Facebook neem je contact op met PR Coördinator.

[email protected]

Voor vragen rondom website, ledenadministratie, vrienden, CD’s of taart neem je contact op met Secretaris.

[email protected]

Voor algemene zaken kan je terecht bij de Voorzitter.

[email protected]


Je kan je algemene vraag ook altijd sturen naar [email protected] als je het hele bestuur wilt aanspreken of niet weet wie je antwoord kan geven. Je kan ons ook altijd in real life aanspreken, we bijten niet. :)