Over ons

Het CREA Orkest

Wie zijn we?

Het CREA Orkest is het bruisende studentenorkest van Stichting CREA, de culturele organisatie van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Wij combineren musiceren op een hoog niveau met toegankelijkheid, een hoog studietempo met een ongekend speelplezier en passie voor klassieke muziek met bakken vol energie. In ons orkest zitten de conservatoriumstudenten en de beginnende amateurs naast elkaar. Dat is de aantrekkingskracht van het CREA Orkest.

Ooit begon het CREA Orkest als kamermuziekcursus van Stichting CREA. Inmiddels is het uitgegroeid tot een voltallig symfonieorkest met ongeveer 75 vaste leden. Daarvan studeert een groot deel aan de Universiteit van Amsterdam. Een ander deel is inmiddels al jaren afgestudeerd, maar wil het orkest nog niet verlaten. Een andere groep komt van buitenaf en studeert aan een andere universiteit/school of werkt. De aantrekkingskracht van het CREA Orkest is groot.

Wat we spelen
Ons repertoire omvat uiteenlopende werken. Het varieert van beroemde symfonieën tot minder bekende werken, van lange stukken tot miniatuurtjes, van romantische klassieken tot impressionistische en moderne composities. Zo kwamen in de afgelopen jaren grote symfonieën voorbij als de 9e van Dvořák, de 8e van Bruckner, de 7e van Sjostakovitsj, de 6e van Tsjaikovski, de 5e van Sibelius, de 4e van Nielsen en de 6e van Mahler. Maar ook een juweeltje als De Tovenaarsleerling van Dukas of een prachtige Sheherazade van Ravel stonden op de lessenaars. Daarnaast hebben we hedendaagse werken zoals de Chairman Dances van John Adams of het Althoboconcert van Peteris Vasks gespeeld. Alle gebieden van het symfonisch spectrum worden bestreken. Het CREA Orkest had bovendien de eer om met diverse solisten samen te werken, onder wie Wijnand Hulst (cello), Carina Vinke (altmezzo), Hanka Clout (klarinet), Guillermo Collazo Cortegoso (tuba), Karin Strobos (mezzosopraan) en Muriël van Hemel (viool).

Het CREA Orkest gaat om het jaar op tournee. Zo reisde het orkest naar onder andere Praag, Wenen, Galicië, Parijs, Florence en Budapest.

Muziek en meer!
Aansluitend op de vaste repetities op dinsdagavond is er de drukbezochte borrel. Bovendien worden er door de orkestleden zelf activiteiten als voetbalwedstrijden, picknicks en de jaarlijks terugkerende kamermuziekavond georganiseerd. De verschillende groeps-apps zorgen verder voor veel buitenorkestraal contact. Het zorgt ervoor dat leden van dit orkest zich echt thuis voelen en niet meer weg willen uit dit gezellige orkest.

Meespelen?
Bij het CREA Orkest hoeven strijkers geen auditie te doen; voor hen geldt een wederzijdse proefperiode van vier weken. Voor blazers worden audities georganiseerd.
Heb je zin om mee te spelen? Bekijk de pagina: Lid worden van het CREA Orkest voor meer informatie

Of mail naar [email protected].

Het CREA Orkest repeteert elke dinsdagavond van 19:15 tot 22:30 uur.